Koffie gondel

Wat is de koffiegondel?

De koffiegordel verwijst naar de equatoriale regio's van de aarde waar koffie het gemakkelijkst wordt verbouwd - tussen 25 graden ten noorden van de evenaar en 30 graden ten zuiden, een bereik dat de tropen bijna volledig overlapt, volgens de National Coffee Association. Deze regio omvat koffieproducerende gebieden zoals Brazilië, Colombia, Costa Rica, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, de Verenigde Staten (Californië , Hawaii, Puerto Rico), Venezuela, China, India, Indonesië, Laos, Nepal, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filippijnen, Thailand, Vietnam, Angola, Burundi, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Gabon, Ghana , Guinee, Ivoorkust, Liberia, Kenia, Madagaskar, Malawi, Rwanda, Sierra Leone, Tanzania, Oost-Timor, Trinidad en Tobago, Togo, Oeganda, Jemen, Zimbabwe en Zambia - om er maar een paar te noemen.



Waarom groeit koffie beter in de koffiegondel dan elders?

Net zoals het thuis kweken van de beste planten voor je tuin, heeft koffie specifieke behoeften om te gedijen. Deze omvatten milde temperaturen, hogere luchtvochtigheid en rijke grond, evenals, in sommige gevallen, hoogte. Voor Arabica-koffie kunnen hoge, bergachtige gebieden met de juiste balans van zon, wolken en dag/nacht temperatuurverschillen de ideale omstandigheden scheppen voor koffie om te groeien. Het grootste deel van de koffiegordel heeft ook een regenseizoen (gebieden dichter bij de evenaar hebben er meer dan één) die koffieplanten ook nodig hebben. (Kieskeurig als ze zijn, willen ze ook een droog seizoen.)

In landen als Ethiopië of Colombia wordt koffie gewoonlijk op grote hoogte verbouwd, meer dan 1800 meter, en koffie van hoge kwaliteit wordt doorgaans als van hoge kwaliteit beschouwd vanwege het effect dat dergelijke verhogingen hebben op de smaak in het kopje. Niet alle koffiesoorten in de koffiegordel groeien echter op grote hoogten, met name Brazilië, dat een enorme hoeveelheid van 's werelds koffiesoorten op veel lagere hoogten verbouwt. (Zo werd de eerste koffie in de Brazilië's Cup of Excellence 2020 geteeld op slechts 850 meter boven zeeniveau.)

Robusta-koffie groeit gemakkelijker op lagere hoogten en kan beter zon en droogte verdragen dan Arabica-koffieplanten.


Hoe werd koffie verbouwd in de koffiegordel?

Men denkt dat de commerciële teelt van koffie teruggaat tot Jemen, waar bonen uit Ethiopië - algemeen beschouwd als de geboorteplaats van koffie en waar koffie in het wild groeit - werden binnengebracht of vóór de 15e eeuw. Beide landen liggen natuurlijk binnen de koffiegordel.

Groeit er nog iets in de koffiegondel?

In de tropen groeien veel prachtige dingen, zoals bananen, avocado's en ananassen. Maar cacao - een plant waarvan sommigen misschien zeggen dat het de beste vriend van koffie is? - groeit op bijna identieke breedtegraden. Alleen noemen ze het de Cacao Belt!

Kan koffie buiten de koffiegondel groeien?

Hobbytelers en koffieliefhebbers hebben koffie verbouwd in noordelijkere en zuidelijkere klimaten dan in de koffiegordel, maar het is gewoon niet praktisch om koffie te verbouwen op de schaal die nodig is om de productie buiten de koffiegordel de moeite waard te maken. Dit kan veranderen met klimaatverandering, naarmate gebieden verder van de evenaar warmer worden en mogelijk meer gastvrij voor koffieteelt, maar dit is geen verschuiving waar de meesten van ons naar uitkijken.

Welke invloed heeft klimaatverandering op de koffiegordel?

De koffiegordel is extreem gevoelig voor klimaatverandering en ziet de effecten ervan nu al, met hogere temperaturen en minder overvloedige regenval in de equatoriale regio's in de afgelopen decennia. Toenames van de hitte - of ze nu extreem of zelfs licht zijn - hebben een schadelijk effect op de landbouw in de koffielanden, en wat erger is, deze hogere temperaturen en lagere regenval zorgen voor de verspreiding van bedreigingen voor de koffieplanten zelf, zoals koffiebladroestziekte en de koffieboorder kever. Hoewel landbouwwetenschappers hard werken aan meer ziekte- en plaagresistente cultivars, staat buiten kijf dat klimaatverandering een ernstige bedreiging vormt voor de koffieteelt zoals we die kennen. Tegen 2050, waarschuwen klimaatwetenschappers, kan de hoeveelheid bruikbare koffielandbouwgrond in de koffiegordel nog maar de helft zijn van wat het nu is.

Liz Clayton is the associate editor at Sprudge Media Network.

Over de schrijver
Reactie plaatsen