Koffie malen

Koffie malen

Voordat je koffie kunt zetten moeten de bonen eerst gemalen worden.
De koffie moet zijn kleur, geur en smaak aan het water af geven, dit noemen we extractie.
De maling is weer afhankelijk hoe en met wat je de koffie gaat zetten.
Om je een voorbeeld te geven filter koffie is grover gemalen dan espresso koffie.

Even voor je beeldvorming:
Als je een trechter hebt met grind erin hebt en je giet daar een kop water overheen gaat dit makkelijk en snel tussen de stenen door (grof). Maar als je een trechter hebt met zand erin en je giet daar een kop water overheen duurt dit veel langer dat het water er doorheen loopt (fijn).

Hieronder een schema voor zetmethodes en maalfijnheid:
ZETMETHODE                      MAALFIJNHEID
-   Cafetiare / Cona                    -   Grof gemalen
-   Snelfilter / opschenken        -   Middel maling
-   Espresso                                -   Fijn gemalen
-   Turkse koffie.                         -   Zeer fijn, bijna stof

GROF GEMALEN
De grove maling wordt veel gebruikt voor diverse zetwijzen waarbij de koffie lang met het water in contact is. Denk hierbij aan een Cafetiare of een Cona, maar ook bij het cuppen waar water in de kop op de gemalen koffie wordt geschonken.

MIDDEL MALING
De middel maling gebruiken we voor zetmethodes waarbij het water doormiddel van de zwaartekracht door de koffie heenloopt. Denk hierbij aan een snelfilter koffiemachine of opgieten.

ESPRESSO MALING
Espresso maling is fijn gemalen en die gebruiken we voor zetmethodes waarbij het water kort met de koffie in aanraking komt. Denk hierbij aan een espresso machine of een espresso pot. Deze zetmethodes worden onder hoge druk gezet. Door de fijne maling heeft het water veel weerstand waardoor je in korte tijd een sterke extractie krijgt.

TURKSE KOFFIE
De Turkse koffie wordt in een koper kannetje gezet. Er wordt heel fijn gemalen koffie in het kannetje gedaan waar heet water op geschonken wordt. Daarna wordt het kannetje weer verwarmt totdat het gaat koken en wordt het weer naast het vuur gezet. Dit wordt een aantal keren herhaald.

Natuurlijk zit er tussen deze malingen nog heel veel malingen voor de fine tuning van je machine. Daarom is het ideaal om een eigen molen te hebben waar je de juiste maling voor je machine kunt in- of bijstellen.

Heb je over de malingen van de koffie nog vragen hoor ik dit graag.

Ja, ik ben op zoek naar een koffiemolen.
Reactie plaatsen