Witte Thee

Witte thee werd voor het eerst genoemd in het boek Dà gu n chá Iün, verhandeling over thee, dat theeliefhebber keizer Huizong in 1107 schreef. Witte thee was zijn favoriete thee en daarom beschreef hij gedetailleerd hoe deze thee gemaakt moest worden. Er gaan overigens ook verhalen dat er tijdens de Tang Dynastie (618-907) al witte thee gedronken werd. Geen losse thee zoals we die nu kennen, maar thee die in blokken geperst was. De ontwikkeling van witte thee is niet stil blijven staan. In 1769 werd de eerste witte thee gemaakt waarbij alleen de uitloper (tip) gebruikt werd zonder vermalen te worden. In 1885 werd de beroemde Bai Hao Yin Zhen( zilveren naald) ontwikkeld en in 1922 Bai Mu Dan (witte pioen), gemaakt van de uitloper en een of twee jonge blaadjes.

DE PLANT

Traditioneel wordt witte thee alleen gemaakt van subvariëteiten van de Xiao Ye Zhon theeplant: de Da Bai (grote witte). Variëteiten die je tegenkomt in Jiang, Songzi, Zhenghe en Fuding in de Chinese provincie Fujian. Witte thee heeft haar naam ook te danken aan de Da bai. peze subvariëteit geeft grote uitlopers die voorzien zijn van fijne witte haartjes. oe meningen over de functie van deze haartjes verschillen. Een mogelijkheid is dat de haartjes wanne lucht vasthouden, zodat de uitlopers niet bevriezen tijdens koude nachten in de lente.

Inmiddels vind je in veel meer regio’s in China en ook buiten China witte thee. Landen als Sri Lanka Nepal en India hebben zich ook op deze thee gestort. Aanvankelijk leidde dit zelden tot mooie smaken, omdat er andere variëteiten van de theeplant gebruikt werden. Tot ieders verrassing won in 2013 een witte thee van de theetuin Glenburn Tea Estate in Darjeeling, India, bij een blinde proeverij tijdens de North American Tea Championships en werd thee van dezelfde tuin dit jaar tweede.

Mocht je denken dat er alleen witte thee van de Camellia sinensis gemaakt kan worden: Kenia laat zien dat de Camellia assamica ook hele bijzondere witte thee voort kan brengen. Enorme uitlopers tot wel twee centimeter lang, bedekt met een prachtig donslaagje. geven bijzondere karamel- en honingaroma’s.

PLUKKEN VERWELKEN EN DROGEN

Witte thee is de minst bewerkte thee van alle zes theeklassen. Daardoor blijven de witte haartjes op de uitlopers, de eerste, nog niet ontloken blaadjes, ook voor een grootdeelbehouden.Volgenseenlegende mogen de eerste witte uitlopers alleen voor zonsopkomst geplukt worden door jonge maagden met zijden handschoenen en gouden schaartjes.

Anders dan bij bijvoorbeeld gele of groene thee volgt er bij de soorten waarbij alleen de uitloper geplukt wordt, geen moment waarop het enzym oxidase, dat voor het bruinkleuren van thee zorgt, gedeactiveerd wordt. De thee wordt dus niet met behulp van stoom of een hete wok verhit. (Door verhitting voorkom je dat groene blaadjes bruin kleuren en je zwarte thee krijgt.)

De uftlopers van witte thee laat men verwelken: ze worden slap” doordat er vocht uit het blad ontsnapt. In Fuding gebeurt dit in de zon, in Zhenghe in de schaduw. Dit is een belangrijk deel van het verwerkingsproces. Naast het verdampen van water, vinden er chemische reacties in het blad plaats waardoor de thee haar unieke aroma krijgt.

Vervolgens worden de blaadjes gedroogd. In Fuding gebeurt dit door de blaadjes in een wok of oven te verwarmen. Voor 250 gram uitlopers duurt dit bij 40 à 50 graden ongeveer een half uur. In Zhenghe heeft de zon er ongeveer twee dagen voor nodig om dezelfde hoeveelheid te drogen,

En de volgende stap? Verpakken en versturen. Meer handelingen zijn er niet nodig. Hoe anders dan bij bijvoorbeeld zwarte thee waar de blaadjes nog gerold worden, uren liggen te oxideren en meer dere keren gezeefd moeten worden.

ZETTEN

Witte thee moet je opschenken met zacht water van hooguit 70 graden en twee tot vijf minuten laten trekken, lees je in de meeste boeken. Dat is veel te kort door de bocht. Dit hangt zeer af van de aroma’s waar je naar op zoek bent en let soort witte thee. Ga je voor hooi en honing? Dan kan dit recept afhankelijk van de theesoort het juiste zijn. Zoek je bloemen en steenvruchten? Wees dan niet bang de temperatuur wat op te schroeven. Karamelaroma’s?’ Wees niet bang om kokend water op de blaadjes te gieten!

GEZONDHEID

Je hoort en leest veelover de gunstige gezondheidseffecten van witte thee. Zo zou witte thee veel antioxidanten en weinig cafeïne bevatten. Maar klopt dit? Zoals we gezien hebben, is witte thee de eerste uitloper van de theeplant in het voorjaar. De plant is helemaal klaar voor het nieuwe seizoen en kan niet wachten zijn voedingsstoffen naar de nieuwe blaadjes te sturen. Onder die stofjes bevinden zich polyfenolen ofwel antioxidanten. Deze zouden vrije radicalen in je lichaam vangen en daarmee kanker kunnen voorkomen. Helaas zijn hier nooit bewijzen voorgevonden. VVelbevattheevrij~el geen calorieën en dat is natuurlijk wel gezond en vooral erg prettig.

Daarnaast beschermt de plant zich graag tegen allerlei aanvallers door het aanmaken van cafeïne. Het verhaal dat witte thee weinig cafeïne bevat klopt dus zeker niet altijd. Toch graag minder cafeïne in je kopje? Dat kan: laat de watertemperatuur zakken of spoel de thee eerst een keer voor met heet water voordat je hem gaat zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *