Waarom koffiebonen branden

Waarom koffiebonen brandenKoffiebes

Koffiebonen zijn de zaden van de koffieplant die in een bes zitten en aan een koffiestruik groeien.
In elke bes zitten twee bonen, met de platte nerf kant tegen elkaar.
De bessen worden geplukt en vervolgens worden de bonen uit de geplukte bessen gehaald.
Daarna worden de koffiebonen gewassen en/of gedroogd, uitgezocht en in jute zakken verpakt voor verscheping. Maar, waarom koffiebonen branden ?

Groene koffiebonenon- gebrandebonen

Aan de ongebrande groene koffiebonen zit nog geen aroma of smaak die de koffieliefhebber zo waardeert. Daarvoor moeten de ongebrande groene bonen eerst gebrand of eigenlijk geroosterd worden. Dit gebeurt in een koffiebrander.

Koffie branden: het proces

Voor het branden of roosteren van de groene koffiebonen gebruiken we een Koffiebrander gekochtkoffiebrander. Dat is een ronddraaiende trommel die verwarmd wordt. Daar doen we de groene ongebrande koffie in en laten deze 12 tot 18 minuten gaar roosteren. De groene ongebrande koffiebonen ondergaan tijdens het roosteren talloze veranderingen en chemische reacties, waaronder de Maillard-reactie (niet-enzymatische bruinkleuring) en het karamelliseren van de suikers.

De voordelen van koffie branden

Met het koffie branden willen we bereiken dat de boon tijdens het zetten van de koffie zoveel mogelijk aroma en smaak afgeeft aan het water (extractie). Zo krijgt  het resulterende kopje koffie  een mooie volle en ronde smaak.

Veranderingen  die de koffiebonen tijdens het branden ondergaan:

  • De verandering in kleur: van groen naar geel, lichtbruin, donker bruin tot zwart
  • De koffieboon wordt bijna een keer zo groot
  • Verliest 15% gewicht
  • Krijgt en verliest zijn zoetigheid
  • Er ontstaat veel meer aciditeit (fruitig zuur)
  • Ontwikkelt meer dan 800 geïdentificeerde smaakstoffen

Koffie met optimale smaak

Waarom koffiebonen branden

Het is de kunst om met het branden zoveel mogelijk aroma en smaakstoffen van de koffie vrij te geven. Het tempo van roosteren (snel of juist langzaam) is daarop van invloed. Wat de juiste snelheid is hangt onder andere af van de zetwijze van de koffie.

Verdere smaakontwikkeling van de koffie

Na het branden heeft de koffie ongeveer negen dagen nodig om tot rust te komen en zich in smaak te ontwikkelen. Daarna kan de koffie gemalen en gezet worden.
Daarom: Waarom koffiebonen branden

Dan…. genieten!

Kijk voor de vers gebrande koffies>>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *