Veelgestelde vragen

Koffie (4)

Blend

Blend of melange is een mengeling van koffiesoorten van verschillende oorsprong. Landen en of plantages.

Bloomen

Bloomen of het voorzichtig opgieten van water op gemalen koffie zorgt ervoor dat de gassen die bij het branden zijn ontstaan, worden vrijgegeven. Door het bloomen bereid je de koffie ook voor om zijn aroma’s gelijkmatig vrij te geven. Of misschien beter gezegd: het bloomen zorgt voor een mooie, gelijke extractie.

Cup of Excellence

Cup of Excellence is een jaarlijkse competitie waarbij wordt gezocht naar de beste kwaliteitskoffies. De winnende koffies worden vervolgens per opbod verkocht op een veiling.

Droge fermentatie

Koffie wordt gefermenteerd in fermentatietanks zonder water. Droge fermentatie versnelt het fermentatieproces.

Espresso Macchiato

‘Macchiato’ betekent ‘gevlekt’ en is een espresso met een klein laagje melkschuim – een met melkschuim gevlekte espresso dus.

Lungo

Een Lunga is eigenlijk een ietwat verlengde, niet al te sterke espresso.

Ristretto

Ristretto is een extra sterke, verkorte espresso. Hij wordt bereid met een iets hogere dosering en een krachtige tamping. maar wel met dezelfde extractietijd als een normale espresso. De hoeveelheid per kopje is daarom slechts 10 tot 15 mI.

Doppio

Een doppio is een dubbele espresso met tweemaal zoveel koffie en tweemaal zoveel water. Een doppio wordt geserveerd in een cappuccino of lungokopje.

Corretto

In Italië wordt ook graag een scheutje alcohol in de espresso gedaan. Dit noemt men dan een ‘gecorrigeerde’ espresso. U kunt hiervoor amaretto, grappa of brandewijn gebruiken.

Cappuccino

Voor een cappuccino wordt een espresso in een cappuccino kop bereidt en aangevuld met op geschuimde melk. Traditioneel zijn zowel de ietwat schuimerige cappuccino als ook de romige variant, waarvan de bereiding staat beschreven in het hoofdstuk Latte Art. Het gebruik van cacaopoeder ter versiering is een kwestie van smaak en hoort eigenlijk niet bij de traditionele bereidingswijze.

Caffè Latte

Een caffè latte (koffie verkeerd) wordt bereid in een iets grotere koffiekop en heeft eveneens als basis espresso. Het verschil met een cappuccino is dat er simpelweg meer melk voor een caffè latte wordt gebruikt. waardoor de smaak milder wordt.

Latte macchiato

‘Latte macchiato’ is de ‘gevlekte melk’ en dit verwoordt zeer treffend de verhouding tussen de espresso en de melk. De drank komt in meerdere lagen in een hoog glas goed tot zijn recht en wordt bepaald door het verschil in temperatuur en dichtheid van de melk en de espresso gevormd. Eerst schenkt u de hete melk in het glas, zodat de temperatuur iets afneemt en zich schuim kan vormen. Pas dan wordt de espresso bereid en langzaam in het glas geschonken, liefst met een porseleinen kannetje met een tuitje.

Aciditeit

Aciditeit verwijst naar de sprankel, de frivoliteit, de frisheid, de levendigheid die terug te vinden is in arabicakoffie. Aciditei1: is een term die door de consument moeilijk te begrijpen is. Wanneer we het hebben over aciditeit, wordt dit dikwijls verward met zure koffie. Aciditeit is echter een positief kenmerk en is niet te verwarren met negatieve zurigheid. Daarom kan het duidelijker zijn om te spreken over de sprankel of de levendigheid van de koffie in plaats van over de aciditeit. Koffie uit Kenia, bijvoorbeeld, is doorgaans hoog in aciditeit, terwijl Braziliaanse koffie doorgaans een lage aciditeit bevat. De aciditeit wordt geaccentueerd door een lichtere branding en in de kiem gesmoord door een donkerder branding.

Aftertaste

Aftertaste is de smaak die de koffie achter laat in je mond na het drinken.

Bergamot

Bergamot is een typisch kenmerk voor de koffie geteeld in Ethiopië in de streek Yirgacheffe. Deze kan een zeer uitgesproken aroma hebben en vrij theeachtig overkomen.

Bitter

Bitter is naast zoet en aciditeit een essentieel onderdeel van koffie, maar moet te allen tijde in balans zijn. In een correct geteelde, goed gebrande en juiste gezette arabica mag bitterheid nooit doorslaan.

Body

Body  heeft niets te maken met smaak, maar verwijst naar het mondgevoel in de koffie. Valt het best te vergelijken met het verschil in mondgevoel tussen melk en room. Room heeft een dikkere textuur en dus een vollere body.

Cuppen

Cuppen is een internationale vakterm die zoveel betekent als het proeven van koffie  stalen of uitvalmonsters om de kwaliteit te beoordelen. Dat is een techniek waarbij koffie professionals de karakteristieken van een specifieke koffie proberen te bepalen door defecten te ontdekken ,en nieuwe blends samen te stellen.

Baked Coffee

Baked coffee verwijst naar het brandproces. Dit komt voor bij koffies die te lang zijn gebrand op een te lage temperatuur. Ze zien er dan wel bruin uit aan de buitenkant. maar door een te traag (zeurend branden) en te lang proces hebben de smaken zich niet kunnen ontwikkelen. Ze zijn dood gebrand.

Robusta koffie

Robusta koffie bonen groeien in de heuvels op een hoogte van tweehonderd tot achthonderd meter. Hier zijn de hellingen veelal minder stijl. waardoor het mogelijk is om machinaal te oogsten. Dat maakt deze bonen aanzienlijk goedkoper. Robusta koffie bonen hebben over het algemeen een lage zuurgraad en de smaak kenmerkt zich door aardse tonen. Het percentage cafeïne bedraagt drie tot vier procent. Robusta koffie bonen worden onder andere in Azië. Afrika en Brazilië verbouwd.

Arabica koffie

Arabica koffie bonen groeien in de bergen op een hoogte van tussen de zeshonderd en drieëntwintighonderd meter. De kosten van verbouwen zijn hoog. Dit komt doordat de oogst vanwege de steile hellingen niet met machines, maar met de hand moet worden binnengehaald. De bonen hebben een breed en verfijnd smaakpalet. met veel florale tonen. Ook citrus kenmerkt deze bonen. Het percentage cafeïne bedraagt slechts 1.3 procent. Dit is beduidend lager dan bij de Robusta koffie boon. Arabica koffie bonen worden veel verbouwd in Midden- en Zuid Amerika en in Oost Afrika.

Koffie algemeen (2)

Robusta koffie

Robusta koffie bonen groeien in de heuvels op een hoogte van tweehonderd tot achthonderd meter. Hier zijn de hellingen veelal minder stijl. waardoor het mogelijk is om machinaal te oogsten. Dat maakt deze bonen aanzienlijk goedkoper. Robusta koffie bonen hebben over het algemeen een lage zuurgraad en de smaak kenmerkt zich door aardse tonen. Het percentage cafeïne bedraagt drie tot vier procent. Robusta koffie bonen worden onder andere in Azië. Afrika en Brazilië verbouwd.

Arabica koffie

Arabica koffie bonen groeien in de bergen op een hoogte van tussen de zeshonderd en drieëntwintighonderd meter. De kosten van verbouwen zijn hoog. Dit komt doordat de oogst vanwege de steile hellingen niet met machines, maar met de hand moet worden binnengehaald. De bonen hebben een breed en verfijnd smaakpalet. met veel florale tonen. Ook citrus kenmerkt deze bonen. Het percentage cafeïne bedraagt slechts 1.3 procent. Dit is beduidend lager dan bij de Robusta koffie boon. Arabica koffie bonen worden veel verbouwd in Midden- en Zuid Amerika en in Oost Afrika.

Koffie branden (1)

Baked Coffee

Baked coffee verwijst naar het brandproces. Dit komt voor bij koffies die te lang zijn gebrand op een te lage temperatuur. Ze zien er dan wel bruin uit aan de buitenkant. maar door een te traag (zeurend branden) en te lang proces hebben de smaken zich niet kunnen ontwikkelen. Ze zijn dood gebrand.

Koffie proeven (6)

Aciditeit

Aciditeit verwijst naar de sprankel, de frivoliteit, de frisheid, de levendigheid die terug te vinden is in arabicakoffie. Aciditei1: is een term die door de consument moeilijk te begrijpen is. Wanneer we het hebben over aciditeit, wordt dit dikwijls verward met zure koffie. Aciditeit is echter een positief kenmerk en is niet te verwarren met negatieve zurigheid. Daarom kan het duidelijker zijn om te spreken over de sprankel of de levendigheid van de koffie in plaats van over de aciditeit. Koffie uit Kenia, bijvoorbeeld, is doorgaans hoog in aciditeit, terwijl Braziliaanse koffie doorgaans een lage aciditeit bevat. De aciditeit wordt geaccentueerd door een lichtere branding en in de kiem gesmoord door een donkerder branding.

Aftertaste

Aftertaste is de smaak die de koffie achter laat in je mond na het drinken.

Bergamot

Bergamot is een typisch kenmerk voor de koffie geteeld in Ethiopië in de streek Yirgacheffe. Deze kan een zeer uitgesproken aroma hebben en vrij theeachtig overkomen.

Bitter

Bitter is naast zoet en aciditeit een essentieel onderdeel van koffie, maar moet te allen tijde in balans zijn. In een correct geteelde, goed gebrande en juiste gezette arabica mag bitterheid nooit doorslaan.

Body

Body  heeft niets te maken met smaak, maar verwijst naar het mondgevoel in de koffie. Valt het best te vergelijken met het verschil in mondgevoel tussen melk en room. Room heeft een dikkere textuur en dus een vollere body.

Cuppen

Cuppen is een internationale vakterm die zoveel betekent als het proeven van koffie  stalen of uitvalmonsters om de kwaliteit te beoordelen. Dat is een techniek waarbij koffie professionals de karakteristieken van een specifieke koffie proberen te bepalen door defecten te ontdekken ,en nieuwe blends samen te stellen.

Koffie recepten (8)

Espresso Macchiato

‘Macchiato’ betekent ‘gevlekt’ en is een espresso met een klein laagje melkschuim – een met melkschuim gevlekte espresso dus.

Lungo

Een Lunga is eigenlijk een ietwat verlengde, niet al te sterke espresso.

Ristretto

Ristretto is een extra sterke, verkorte espresso. Hij wordt bereid met een iets hogere dosering en een krachtige tamping. maar wel met dezelfde extractietijd als een normale espresso. De hoeveelheid per kopje is daarom slechts 10 tot 15 mI.

Doppio

Een doppio is een dubbele espresso met tweemaal zoveel koffie en tweemaal zoveel water. Een doppio wordt geserveerd in een cappuccino of lungokopje.

Corretto

In Italië wordt ook graag een scheutje alcohol in de espresso gedaan. Dit noemt men dan een ‘gecorrigeerde’ espresso. U kunt hiervoor amaretto, grappa of brandewijn gebruiken.

Cappuccino

Voor een cappuccino wordt een espresso in een cappuccino kop bereidt en aangevuld met op geschuimde melk. Traditioneel zijn zowel de ietwat schuimerige cappuccino als ook de romige variant, waarvan de bereiding staat beschreven in het hoofdstuk Latte Art. Het gebruik van cacaopoeder ter versiering is een kwestie van smaak en hoort eigenlijk niet bij de traditionele bereidingswijze.

Caffè Latte

Een caffè latte (koffie verkeerd) wordt bereid in een iets grotere koffiekop en heeft eveneens als basis espresso. Het verschil met een cappuccino is dat er simpelweg meer melk voor een caffè latte wordt gebruikt. waardoor de smaak milder wordt.

Latte macchiato

‘Latte macchiato’ is de ‘gevlekte melk’ en dit verwoordt zeer treffend de verhouding tussen de espresso en de melk. De drank komt in meerdere lagen in een hoog glas goed tot zijn recht en wordt bepaald door het verschil in temperatuur en dichtheid van de melk en de espresso gevormd. Eerst schenkt u de hete melk in het glas, zodat de temperatuur iets afneemt en zich schuim kan vormen. Pas dan wordt de espresso bereid en langzaam in het glas geschonken, liefst met een porseleinen kannetje met een tuitje.

Website & bestellingen (1)

Zijn alle prijzen inclusief B.T.W.?

Ja, alle genoemde prijzen zijn inclusief B.T.W. Op de factuur wordt de B.T.W. wel weergegeven.