Tampen

Tampen, de een zweert bij een tamper van de marktleider Reg Barber, de ander bij het minimale van de londinium tamper. Velen maken hun eigen tamp gereedschap. Een prachtig ding, ligt lekker in de hand en onmisbaar voor een goede espresso. Een tamper is kostbaar, mooi gemaakten een bezit voor het leven. Maar is de tamper echt zo belangrijk?

Natuurlijk is de kwaliteit van het maalsel in de filterdrager het belangrijkste. Daarnaast zijn de juiste dosis en een fijne afstelling van de maler van invloed op de kwaliteit van het shot in de kop. Uit onze experimenten blijkt echter dat er na het malen en doseren toch nog veel mis kan gaan. Ten eerste is het belangrijk om de koffie goed over de portafilter te verdelen met bijvoorbeeld je vinger. Met behulp van een koffie-refractometer stelden we vast dat een ongelijke verdeling van koffie de extractie nadelig beïnvloedt. In het ergste geval resulteert een ongelijke verdeling van het maalsel in een bittere en zure cup. Ook het platdrukken van een ‘berg’ maalsel hebben we getest. Dit leidde tot een slechtere extractie. Langs de rand stroomde het water makkelijker met overextractie tot gevolg en door het midden juist veel moeilijker waardoor daar minder smaak uit het koffiemaalsel werd getrokken. Gek genoeg was de gelaagde smaak van die twee extracties samen wel interessant.

HOU HEM RECHT

De grootste fout die je bij het tampen kunt maken lijkt het scheef tampen te zijn. Dat leidde bij ons tot verreweg de slechtste extracties. Het belangrijkste is dat er getampt wordt en dat je de puck vlak en gelijkmatig aandrukt. Of je er nu hard of zacht op drukt is minder van belang. Wel ga je makkelijker scheef als je slechts heellicht drukt en ook als je met je volle gewicht op de tamper leunt, is het lastig hem vlak te houden. Druk je de puck hard aan. dan duurt het nat worden van de puck en dus de pre-infusie wat langer, iets om rekening mee te houden. Aandrukken met een matig stevige druk is aan te bevelen.

DIAMETER VAN DE TAMPER

Uit onze experimenten blijkt dat de diameter-van de tamper zeker invloed heeft. Om het te testen hebben we zelfs gekeken of je ook kunt tampen met iets anders dat toevallig ongeveer dezelfde diameter heeft: een omgekeerd potje sambal. De shot kwam er wat warrig uit en het extractiepercentage bleef laag. Een tamper is dus wel handig. Hoe beter de tamper past, des te beter en consistenter is je extractie. Ligt je tamper te los in het filterbakje, dan · duw je het maalsel aan de rand opzij en loop je meer kans dat de tamper scheef gaat staan. Let er bij een naadloos passende tamper wel op dat je die na het aandrukken voorzichtig uit het bakje trekt, zodat de puck netjes blijft liggen.

TAMPER TWIST

Kampioensbarista Matt Perger introduceerde in 2013 een manier van tampen die hij · nutating noemt. Ronddraaiend. zoals een biljarter de punt van zijn keu bijkrijt. drukt hij de tamper op de koffiepuck. Wanneer je dit oefent met een tamper die daar genoeg ruimte voor laat, kunje eventuele onvolkomenheden in de puck mooi ·wegmasseren’ en krijg je een betere extractie.

BOLLE OF VLAKKE TAMPER?

Ook de vorm van de tamper is van invloed De vlakke tamper deed het bij ons beter dan die met een bolle onder kant. Voor beginners kan een bolle tamper wel uitkomst brengen, doordat je daarmee een onregelmatig maalsel toch redelijk goed verdeelt. Door de bolle vorm van de tamper zal het centrum van de puck iets dunner zijn. Het water zal daardoor net wat makkelijker netjes door de puck heen stromen. De extractie is met een bolle tamper wel lager, al scheelt het niet veel.

Tamper base options
Tamper base options
Tamper base options 1
Tamper base options 1

 

 

 

 

 

 

DUS is de tamper van belang? Ja. die is van belang. Zeker als je perfectie nastreeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *