Sinterklaas koffie
Voor de Sinterklaas koffie hebben we gekozen voor de Sumatra Mandheling koffie.
Want het is bij ons niet zo dat we een mooie verpakking maken met een gewone koffie erin; nee, alle verschillende verpakkingen hebben er hun eigen unieke koffie in zitten.
Mandheling wordt verbouwd op het Indonesische eiland Sumatra en staat zowel bekend om zijn zachte, volle body (mondgevoel) als zijn rijke, complexe smaak.
Cupping notities van Sumatra Mandheling beschrijven het vaak als aards en intens met een kruidenaroma, uniek voor de regio en niet te vinden in Zuid-Amerikaanse of Afrikaanse koffiesoorten.
Met net genoeg zuurgraad om een levendigheid te geven, vertoont Mandheling-koffie vaak tonen van zoete chocolade en zoethout. De smaak van de koffie ontwikkelt zich goed door de rijke vulkanische bodem en het tropische klimaat, ondanks dat het niet erg hoog ligt.
Regio: Batak Regio West-Centraal Sumatra, Atjeh
Hoogte: 750 – 1.500 meter boven zeeniveau
Arabica-variëteit: Catimor, Typica
Oogstperiode: juni – december
Verwerkingsproces: Giling Basah (nat gepeld), in de zon gedroogd
Aroma: licht aards
Smaak: Kruidig, Chocolade, Zuiver Aards, Houtachtige en Noten
Body: vol
Zuurgraad: laag
De koffie is vernoemd naar de Mandailing-bevolking van Noord-Sumatra – een etnische groep en niet zozeer een regio.