Hoe zet je de lekkerste koffie met een Mokapot
De mokapot is een direct herkenbaar symbool van de Italiaanse koffiecultuur en een van 's werelds beroemdste koffiezetapparaten. Het iconische ontwerp, het gebruiksgemak en de brede beschikbaarheid maken het tot een toegankelijk instappunt voor speciale koffie.
Hoewel het vaak wordt gebruikt om thuis een intense, zware koffie te zetten, is de mokapot eigenlijk heel veelzijdig. Met een beetje experimenteren kunnen thuiszetters het gebruiken om speciale koffie te ontdekken en zelfs populaire coffeeshopdranken na te maken.
Dus of je nu net een mokkapot hebt gekocht of er al jaren een hebt, lees verder om te leren hoe je er geweldige koffie mee zet.
DE MOKAPOT
Voordat we kijken hoe we het zetten van koffie met een mokapot kunnen verbeteren, kijken we eerst naar de componenten.
De meeste mokapotten zijn gemaakt van aluminium of roestvrij staal en bestaan uit drie delen: een onderste kamer, een filtermand (waar de gemalen koffie in moet) en een bovenste opvangkamer.
Idealiter worden ze gebruikt op een gas- of inductiekookplaat. Als je een elektrisch fornuis hebt, zijn er speciale plaatjes verkrijgbaar tussen warmtebron en mokapot of op zoek naar een ander model om ervoor te zorgen dat je de optimale zettemperatuur bereikt.
HOE ZET HET KOFFIE ?
Om koffie te zetten met een mokkapot, begint u met het toevoegen van heet water aan de onderste kamer. Er is meestal een veiligheidsventiel ongeveer driekwart van de weg naar boven - giet water in totdat het net de onderkant van het ventiel raakt.
Vul het filtermandje met koffiedik totdat het waterpas staat, maar stamp het niet aan. Laat het daarna in de onderste kamer vallen (hij moet perfect in de gleuf zitten) en schroef de bovenste kamer op zijn plaats. Plaats de volledig gemonteerde pot op uw fornuis.
Terwijl het water in de onderste kamer begint te koken, creëert de resulterende stoom druk en stuwt het water omhoog door het filter. De gorgelende geluiden die je hoort tijdens het koffiezetten worden veroorzaakt door waterdampbellen die naar de bovenste kamer gaan.
De mokkapot werkt in theorie op dezelfde manier als espressomachines. Beide gebruiken druk om verwarmd water door gemalen koffie te duwen. Het verschil is echter dat de mokapot de koffie omhoog duwt en geen water onder hoge druk gebruikt om de kortere zettijden van een espressomachine te bereiken. Dit betekent dat hoewel de mokapot geen espresso produceert, hij toch een rijke, zware en intense kop creëert.
TIPS VOOR HET ZETTEN MET EEN MOKAPOT
De meest voorkomende fouten die mensen maken, betrekking hebben op het water, niet op de koffie. "De meeste mokkapotten hebben een veiligheidsklep in de onderste kamer". "Als je water tot voorbij dit niveau vult, zal er te veel druk worden opgebouwd."
De andere meest voorkomende fouten zijn dat koffiezetters koud water gebruiken, hun gemalen koffie in de filtermand aanstampen en zetten op een hoge temperatuur.
Ik raadt aan te beginnen met een gemiddelde tot fijne maalgraad; fijner dan je zou doen om over te gieten, maar niet zo fijn als espresso. Het gebruik van een maalgraad die fijn genoeg is voor espresso zal leiden tot overextractie en een bittere kop koffie.
Ik voeg eraan toe dat het aanstampen van het koffiedik belangrijk is voor espresso, maar dat het bij een mokkapot kanalisering veroorzaakt. Channeling vindt plaats wanneer het water door openingen of "kanalen" in het gemalen koffiebed gaat, in plaats van de puck gelijkmatig te verzadigen. Dit veroorzaakt onderextractie.
Ten slotte is dat het vullen van de onderste kamer met heet water (idealiter vers gekookt) de extractie versnelt, voorkomt dat de koffie aanbrandt en voorkomt dat het brouwsel een metaalachtige smaak krijgt.
Nadat je dit allemaal hebt gedaan, plaats je je mokkapot op het fornuis op een middelhoog vuur. Terwijl het gaat zetten, laat je het deksel open zodat je het in de gaten kunt houden.
Zodra het bubbelgeluiden begint te maken, haal je het onmiddellijk van het vuur en sluit je het deksel.
Bron: Perfect Daily Grind