Een Hollands blikje voor de koffie.

Het ontstaan
Op 9 augustus 1867 legde Herman Buisman in Zwartsluis het fundament voor een roemrucht, oer-Hollands bedrijf: Buisman. De grossier en koffiebrander brandde die dag zijn eerste ‘koffijstroop’. Een kleine duik in de geschiedenis.

Koffieschaarste
Eind negentiende eeuw was koffie een schaars goed. Napoleon had het Europese continent verboden handel met Engeland te drijven. De koloniale producten (zoals koffie) die Engeland exporteerde, werden daardoor duurder en mensen zochten hun toevlucht in een goedkope vervanger: cichorei. Ook toen echte koffie weer volop beschikbaar kwam, bleef men cichorei gebruiken als koffietoevoegsel.

Een begrip
Ondertussen gingen koffiebranders op zoek naar een smaakvolle vervanger van de bittere cichorei. Het branden van suiker (‘koffijstroop’) bleek dé oplossing. Ook Herman Buisman maakte koffijstroop. Het was echter zijn zoon Roelof die het recept perfectioneerde. Hij experimenteerde eindeloos met ingrediënten in een tot laboratorium omgebouwd tuinhuisje. Na ontelbare proeven slaagde hij erin een gebrande suiker te maken van ongekend zuivere kwaliteit die bovendien oplosbaar was in water. Zijn ‘Buisman Gebrande Suiker’ werd een succes…en Buisman werd een begrip.

Uitbreiding
Door het succes van Roelof Buisman en zijn Gebrande Suiker werd de kleine fabriek aan de westzijde van het pittoreske Zwartsluis al snel te klein. In 1913 nam Buisman daarom een nieuwe fabriek aan de Zomerdijk in gebruik. Negen jaar later verdubbelde deze in oppervlakte en in 1940 werd de fabriek zelfs verdrievoudigd. Toen Buisman halverwege de jaren ‘90 opnieuw met ruimtegebrek kampte, werd een geheel nieuwe fabriek gebouwd aan de Grote Kranerweerd in Zwartsluis. Deze werd eind 1998 feestelijk geopend. De ambachtelijke productie van Buisman Aroma is op de locatie aan de Zomerdijk gebleven.

Kroon op het werk
In 1915 was Italië het eerste land waarnaar Buisman exporteerde. Duitsland, België en Luxemburg volgden spoedig daarna. Ook in landen als de Verenigde Staten, Australië, Canada, Suriname en Zuid-Afrika sloeg Buisman goed aan. Nog steeds trouwens! In 1951 verleende Hare Majesteit Koningin Juliana ons het predicaat ‘Koninklijke’. Een kroon op tachtig jaar hard werken.

Ken je Buisman nog van vroeger of gebruik je het nog steeds? Ik zie graag je reactie hieronder met jou verhaal.

1012ffd0-7d81-012d-0db3-0050569428b1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *